Sevgili Öğrenciler,
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin bulunduğu bu özel coğrafya, konumu ile Dünya Tarihindeki çok önemli olaylara sahne olmuştur. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinin günümüzdeki binası, Dünya Tarihinde en az 300 bin yıllık geçmişi olan insanın atalarının göç rotalarından birine hakim bir tepede yer alır. Yine konum itibarı ile Marmara Denizi, Çanakkale Boğazı, Gelibolu Yarımadası, Ege Denizi, Gökçeada, Bozcaada, Saros Körfezi gibi her biri kendi özel tarihi olan bir fiziki coğrafyada konumlanır. Özellikle Avrupa eğitim, kültür tarihi ve tarih kültüründe onun genlerine işlemiş bir Troya Kenti vardır. Troya coğrafyasında gerçekleştiği tahmin edilen Troya Savaşı, günümüzden yaklaşık olarak 3200 yıl öncesinden itibaren binlerce edebiyat ve sanat eserine konu olmuştur.
Fen-Edebiyat Fakültesinin Resmi Gazete’de yayınlanan 26 Temmuz 2022 tarih ve 5868 sayılı kararı ile kapatılmasının ardından kurulan İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, 2022 yılına kadar eğitimini Fen ve Edebiyat Fakültesi çatısı altında sürdürmekteydi. Bu tarihten sonra Fen ve Edebiyat Fakültesinden ayrılan İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Arkeoloji, Batı Dilleri ve Edebiyatları, Coğrafya, Doğu Dilleri ve Edebiyatları, Felsefe, Psikoloji, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri, bu bölümlerdeki Ana Bilim Dalları içinde görev yapan eğitim-öğretim elemanları ile “çift-anadal”, “yan anadal” programları ile çok disiplinli eğitim ve diploma olanaklarını öğrencilerine sunabilmektedir.
Ayrıca Farabi, Mevlana ve Erasmus değişim programlarına katılma olanakları ile diğer üniversitelerin eğitim ve kültür imkânlarından faydalanmalarının kapısını açmaktadır.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Avrupa’daki üniversitelerde geçerliliği sağlayan Diploma Eki Etiketine (Diploma Supplement Label) ve AKTS Etiketine (ECTS Label) sahiptir. 2022 Yılında Üniversitemizin aldığı YÖKAK Kurumsal Akreditasyon Belgesi ile Fakültemizde yer alan bölümlerinde akreditasyon çalışmaları hızlanmıştır.
Öğrencilerin rahat konsantre olabilecekleri Dünya standartlarında iki büyük bloğu olan 8.000 m² kapalı alanda yaklaşık 1000 kişilik oturma kapasitesine sahip Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi - Merkez Kütüphanesi kullanıcılarına 7/24 hizmet vermektedir. Kağıda basılı ve elektronik yayın koleksiyonlarını okuyuculara sunabilen kütüphanemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesine sadece 150 metre uzaklıktadır.
Ayrıca Çanakkale-Tübingen Troia Vakfı M. Osman Kütüphanesi ile Merkez kütüphanesi arasında yapılan işbirliği anlaşmasıyla 10.000 cildin üzerindeki özel koleksiyon, Lisans ve Lisans Üstü eğitimlerini sürdüren öğrenciler için ikinci bir olanak sunmaktadır.
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, evrensel düşünce ve değerlere sahip ülke ve dünya kültürüne katkıda bulunacak çağdaş, yaratıcı, özgür bireyler yetiştirmek için değerli ve deneyimli eğitim-öğretim kadrosu ile çalışmaktadır. Fakültemizin en önemli amaçlarından biri eleştirel düşünce yeteneğine sahip, araştırmacı, sorgulayıcı, gelişime ve değişime açık, üretken ve yaratıcı bireyler yetiştirebilmektir.
Sevgili Öğrenciler, Atatürk’ün en bilinen sözlerinden biri olan “Dünya’da her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için, en hakiki mürşit (rehber) bilimdir, fendir.” sözüyle bilimin ülkemiz için ne derece önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim.
Eğitim öğretim sürecinizde birlikte olmak dileği ile.
Prof. Dr. Onur ÖZBEK
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı