Üniversitemiz Kazı Projesi: İnboğazı-Andık Mağarası

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Yalçıklı tarafından başlatılan İnboğazı-Andık Mağarası kazı projesi yeni bir aşamaya geçmiştir. İlk olarak, 1949 senesinde Prof. Dr. İ.K. Kökten tarafından saptanan Balıkesir'in Havran ilçesinde yer alan İnboğazı Mağaraları uzun bir süreden sonra 2022 ve 2023 yıllarında Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi Başkanlığında ve Doç. Dr. Derya Yalçıklı’nın bilimsel danışmanlığında bir ekip tarafından kazı çalışmasına başlamıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığına yaptığımız başvurumuzun değerlendirilmesi neticesinde, projemiz Cumhurbaşkanlığı kararlı kazılar kapsamına alınmış olup Üniversitemizin  gerçekleştirdiği  kazı projeleri arasında yerini almıştır.

Havran’ın İnönü Mahallesine yaklaşık 1,5 kilometre mesafede bulunan Kocaçal Tepe'nin İnboğazı Mevkii’nde yer alan Andık Mağarası, Edremit Körfezi’nde Prehistorik Çağları temsil eden yerleşim tabakalarına sahiptir. Mağara’da sürdürülen kazılar, bölgenin bilinmeyen tarihöncesi süreci hakkında önemli bilgilerin edinilmesini ve çok değerli kültür varlıklarının müzemize kazandırılmasını sağlamaya başlamıştır. İnboğazı-Andık Mağarası’nda kazı çalışmaları Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Havran Belediyesi tarafından desteklenmektedir.