Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gözde Kıral Uçar iklim değişikliğinin insan psikoloji üzerindeki etkilerini Anadolu Ajansı'na değerlendirdi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gözde Kıral Uçar, iklim değişikliğinin insan psikoloji üzerindeki etkilerini ve ekolojik yas kavramını AA muhabirine değerlendirdi.

İklim değişikliği kaynaklı yıllık ve günlük hava döngülerinde oluşan değişimlerin insan psikolojisini de etkilediğini bildiren Kıral Uçar, "İnsanın belki de baş etmekte en zorlandığı şeylerden biri belirsizliktir. İklim değişikliği yaşadığımız çevrelerde gerçekleşebilecek ani gelişen birtakım çevresel olayları tetikleyebiliyor. Bu da belirsizliğin dozunu artırıyor." dedi.

İnsanların yıllık döngüleri içerisinde kışa gıda hazırlama, hasat zamanı gibi iklimle ilişkili ritüelleri olduğunu ve iklim değişikliği sonucu bu ritüellerin yitirilmesi ya da belirsizleşmesinin insanları etkilediğini kaydeden Kıral Uçar, "Bu ritüellerin beraberinde getirdiği toplumsal ilişkileri özleyebilirsiniz, artık yağmayan kara kederlenebilirsiniz." diye konuştu.

Anadolu Ajansı'nda yayımlanan röportajın tamamına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz: 

https://www.aa.com.tr/tr/yesilhat/bilim/iklim-krizi-ekolojik-yasa-neden-olabiliyor-/1821405