Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği'nin tarihi İTBF Öğr. Üyesi Dr. Veysel Tolun tarafından yazıldı.

Çanakkalenin 61 yıllık sivil toplum kuruluşu olan Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği'nin zengin tarihi İTBF Öğr. Üyesi  ve derneğin yönetim kurulu üyesi Dr. Veysel Tolun  tarafından yazıldı. 
Kıdemli üyeler ile yapılan röportajlar, dernek arşivi, Ankara Milli kütüphane ve Çanakkale 'deki yerel gazete arşivlerinin taranması ile elde edilen bilgiler okuyucuyla buluştu. Bu çalışmayla derneğin 1963 olarak bilinen  kuruluş yılının 6 Mart 1962 olduğu ortaya çıktı. Kuruluşunun ardından dernek sesini bir yıl sonra ilk kez 11-18 Ağustos 1963 tarihinde gerçekleştirmeyi başardığı Truva Festivali ile duyurur. Kentin önemli simaları İzzet Melih Dilmaç ve Avukat Cahit Altan derneğin en faal üyeleridir. Sonraları 25 yıl dernek başkanlığı yapan Hüseyin Uluarslan dernek tarihinde önemli bir yere sahiptir. Ondan sonra gelen Ahmet Kaşıkçı döneminde dernek yönünü Gelibolu Yarımadasına çevirir. Bu bölgedeki alan klavuzluğu kurumunun hayata geçmesi için ciddi çabalar sarfeder. Sefer Göztepe dönemindeki dönüşüm dikkat çekicidir. Günümüzde İsmet Balkan başkanlığındaki yönetim kurulu bu zengin tarihin ağırlığını omuzlarında hissederek çalışmalarını sürdürmekte.
100 yıllık cumhuriyetimizin, 61 yıllık Çanakkale Turizm tarihinine ışık tutan bilgilerin yer aldığı kitap 13 aralık 2023 tarihinde  Kolin Otelde yapılan toplantıyla tanıtılıldı. Kitap dernek merkezinden temin edilebilir.