Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Arkeoloji Havuzu Etkinliği (21-23 Mayıs 2024)

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı müzeler koordinatörü ve uzman arkeolog Mert Çatalbaş’ın girişimleriyle hayata geçirilen Arkeoloji Havuzu Projes yaklaşık 10 yıldır ilkokul ve ortaokul öğrencileriyle gerçekleştirilmektedir. Bu yıl 21-23 Mayıs 2024 tarihleri arasında Anadolu Hamidiye Tabyası Çanakkale Savaşları Tarih Müzesinde Çanakkale Atatürk İlkokulu’nun 3. ve 4. Sınıf öğrencilerinden oluşan 10 sınıfın katıldığı proje de ÇATAB tarihi alan, arkeoloji kavramı, arkeolojik kazılar ve müzecilik konularında eğitim etkinlikleri yapılmıştır. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Büşra Hekimoğlu proje ekibinde eğitmen olarak görev almıştır.

Projenin Amacı ve Önemi:

Proje de yapılan etkinliklerin amacı, Türkiye’deki ilkokul ve ortaokul düzeyindeki çocuklara tarih bilincinin önemini vurgulayarak eğlenceli eğitim etkinliklerinin entegre edilmesiyle kültür varlıklarımızın korunması ve kültürel mirasa sahip çıkılması konularında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Projenin önemi, erken yaşlarda çocuklara toplumsal ve duyarlı bir bilinç oluşturularak yukarıda bahsedilen konuların gelecek nesillere de tarih bilincinin aktarılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması açısından önemlidir.